Scener

 

Willy Walder

dramatiker

DVELL: THE MARINER

 

DVELLs nye forestilling har premiere på Teaterhuset AvantGarden, 28. oktober 2016. Forestillingen tar utgangspunkt i den portugisiske forfatteren Fernando Pessoas tekst fra 1913, O Marinheiro, på engelsk The Mariner. Forrige forestilling hadde en lignende tekstlig begynnelse; diktsamlingen improvisasjon person av Arild Vange (Aschehoug 2013). Tema og struktur i tekstene er ett utgangspunkt for den improviserte forestillingen. Det vil si at teksten ikke framføres som om artistene er skuespillere, men at den danner en basis for det improviserte arbeidet.

 

I The Mariner våker tre kvinner ved båren til en fjerde, mens de venter på at det skal bli dag. Den femte personen, sjøfareren som har gitt tittel til stykket, er fraværende på scenen, men synes å inneha en nøkkelrolle i kvinnenes liv. Pessoa kaller stykket for et statisk drama, inspirert av og i tråd med den belgiske forfatteren, teaterteoretikeren og vinneren av Nobelprisen i litteratur i 1911, Maurice Maeterlincks tanker. Statisk teater er stort sett uten en ytre handling og derfor synes karakterene som låst fast i situasjonene. I The Mariner stilles spørsmål om hva som er virkelig, hva som er drøm og hva som er sant.

O Marinheiro utgitt første gang i 1915.

Wikimedia Commons.

 

FØRSTE – Å snakke om fortiden – det må være skjønt, for det er nytteløst og gjør så veldig vondt…

ANDRE – Om dere vil kan vi snakke om en fortid vi ikke kunne hatt.

TREDJE – Nei, for kanskje kunne vi hatt den.

(fra Sjøfareren/O Marinheiro: Fernando Pessoa)

DVELL: IMPROVISASJON PERSON

27-29. mars 2014 hadde det norsk-skotske improvisasjonsensemblet DVELL, forestillinger på Teaterhuset AvanGarden. Gruppen består av Neil Davidson (gitar), Arild Vange (forfatter og artist), Frode Eggen (skuespiller), Kristin Lian Berg (visuell kunster og forfatter) og Kyrre Låstad (perkusjon). Utgangspunktet for forestillingene var Arild Vanges diktsamling Improvisasjon person, som er tekstlige responser på flere av diktene til Fernando Pessoas heteronymer.

Improvisere er å se og lytte etter andre og gi responser. Min oppgave for ensemblet er dramaturgens. Sammen improviserer de frem sceniske uttrykk av lyder, klanger, situasjoner, konstruksjoner og bevegelser. Resultatene blir forskjellige for hver gang. Publikum må selv oppleve og skape fabelen i forestillingen. Og det er nettopp i relasjonene mellom aktørene at prosjektets motiv ligger. Les mer om emnet hos DVELL.

Kristin Lian Berg, Kyrre Låstad og Arild Vange. Foto DVELL

ÆRLIGHETKJ

Kortteksten Ærlighetkj var en av tekstene i hovedprogrammet til Dramatikkfestivalen 2013 på Dramatikkens Hus i Oslo. Prøvetiden forut for festivalen ble en god opplevelse for min del, og jeg fikk gleden av å bli kjent med fire dyktige teaterkunstnere. Publikum virket også fornøyde med forestillingen av denne teksten uten personer, handling og sted. Videointervju med WW til festivalen på Vimeo. Og to anmeldelser: Av Ida-Lou Larsen i Klassekampen, 26.08.13, og av Chris Erichsen på Scenekunst.no

 

Regi: Johannes Holmen Dahl

Skuespillere: Petter Vermeli, Madelena Sousa Helly-Hansen og Per Bogstad Gulliksen.

QUISLING

På Teaterhuset AvantGarden, den 27. august 2010 hadde teaterkompaniet Pontenegrinerne premiere med QUISLING. Det er ingen stor scene på TAG, men det ble likevel plass til mange; fem skuespillere og et helt kor, i tillegg til scenografien.

 

Regi: Ingrid Weme Nilsen

Konsept og produksjon: Pontenegrinerne

Med: Inga Dahle Aagård, Ane Skumsvoll, Kristine Welde Tranås, Erlend Olaisen, Ole Christian Gullvåg og Trondheim Pensjonistkor.

 

Inga Dahle Aagård som Quisling. Foto Pål Christian Eggen.

En kronikk i Adresseavisen, 26.08.2010. Anmeldelse av Amund Grimstad, Klassekampen 30.08.2010.

Regissør Ingrid Weme Nilsen hadde regi på en spilt lesning på Teaterhuset Avantgarden, 06.10.2008. Disse var med: Inga Dahle Aagård, Liv Jorun Buan, Ingvild Karlsen Eeg, Silje Løkken og Håvard Paulsen. Scenografi og lys: Eirik Brenne Torsethaugen.

SØSTRE

Spilt lesning på Teaterhuset AvantGarden (TAG), 2. juni 2009. Aurora: Gunn Mogseth, Venia: Inga Dahle Aagård, Stella: Ingvild Karlsen Eeg, scenografi/lys: Eirik Brenne Torsethaugen, instruktør: Ingrid Weme Nilsen.

 

Spilt lesning av et tidlig utkast - da som SØSTRENE H på Propellens Endelig Torsdag på Trøndelag Teater, 22. juni 2006. Da het figurene Mai, Juni og Juli, og ble spilt av Barbo Djupvik (i midten), Mari Wiig Salvesen (til høyre) og Monica Lindanger (liggende). Regi: Kari Koksvik.

Copyright © Willy Walder